GEFELICITEERD: JOUW HUIS HEEFT EEN “OVERWAARDE”. EN NU?

Je woning heeft een overwaarde wanneer de actuele verkoopwaarde van de woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. De vraag is wat je met deze overwaarde kunt doen.

De meeste woningen in Nederland hebben een overwaarde. Globaal kan je stellen dat een woning die langer dan vijf jaar geleden is aangeschaft zeer waarschijnlijk een overwaarde heeft. Dit komt niet alleen doordat in de afgelopen jaren de meeste woningen fors in waarde zijn gestegen, maar ook omdat de eigenaar bij de meeste hypotheken die in de afgelopen jaren zijn afgesloten maandelijks naast de rente over de lening ook een deel van de hypotheekschuld aflost.

Voordeel bij aankoop van een nieuwe woning
Ga je een nieuwe, duurdere woning kopen en verkoop jij je oude woning dan kan je de overwaarde gebruiken om minder te hoeven lenen dan de koopprijs van de nieuwe woning. Doordat je minder leent, hoef je ook minder rente en aflossing te betalen. Door de overwaarde die eerst alleen in de “stenen” van jouw woning zat, kan je een betere woning aanschaffen terwijl jouw maandlasten mogelijk zelfs lager worden. De woonlasten dalen natuurlijk nog meer wanneer de nieuwe woning goedkoper is dan jouw oude woning. Wij zien deze situatie vaak bij senioren die besluiten “kleiner” te gaan wonen.

Gebruiken voor extra uitgaven
De overwaarde van je woning kan je ook gebruiken om de bestaande hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld om jouw woning te verbouwen. Ook kan de overwaarde soms worden gebruikt om (klein-) kinderen te helpen met de financiering van hun eerste woning. Of dat mogelijk is, hangt niet alleen af van de waarde van de woning, maar ook van de vraag of jouw inkomen voldoende is om de rente en de eventuele aflossing over deze hogere hypotheek te betalen.

Overwaarde bij scheiding
Wanneer er een overwaarde is en de partners besluiten te scheiden dan zal deze overwaarde een rol spelen bij de verdeling. Hebben beide partners niets geregeld en zijn zij in gelijke mate eigenaar van de woning dan is de hoofdregel dat beiden voor een gelijk deel recht hebben op de helft van de overwaarde. Dit betekent dat wanneer een van de partners in de woning blijft wonen hij of zij niet alleen de volledige hypotheek op zijn of haar naam krijgt. Ook moet de helft van de overwaarde aan de ex-partner worden uitgekeerd. Deze situatie kan veel complexer liggen wanneer partijen bij het aangaan van de samenleving wel bepaalde afspraken met elkaar hebben gemaakt.

Soms recht op lagere rente
Naarmate het verschil tussen de actuele waarde van de woning en de resterende hypotheekschuld groter wordt, geven een aantal banken een korting op de rente die je over de hypotheek betaalt. Wees even niet te snel blij. Niet alle banken doen dat en het kan zijn dat jij al op een maximale korting zit. Wij zoeken dat uiteraard graag voor je uit wanneer je dat wilt weten. Heeft jouw woning overwaarde en wil je eens met ons bespreken hoe je deze overwaarde nu kunt benutten, maak dan gerust een afspraak met ons. Wij nemen graag samen met jou de mogelijkheden door.