Kopen om te verhuren? Oriënteer je uitgebreid!

Het was lange tijd een populair gespreksonderwerp: Pandje kopen, verhuren en mooi rendement maken. Er komen steeds meer maatregelen die dit soort transacties minder aantrekkelijk maken.

Buy-to-let
De rente over spaargeld was in de afgelopen jaren erg laag. Ook de hypotheekrente was laag. Tegelijkertijd stegen de prijzen van woningen en huren. In die marktsituatie kwam het steeds meer voor dat particulieren een of enkele woningen kochten om deze vervolgens te verhuren. Deze activiteit wordt ook wel eens aanduid met de term buy-to-Let.

Maatschappelijke weerstand groeit
Buy-to-let heeft een hoge vlucht genomen, met als gevolg dat er steeds minder woningen beschikbaar zijn voor mensen die een woning willen kopen voor eigen bewoning. Daar komt bij dat de particuliere beleggers vaak in staat zijn net een hogere prijs te bieden dan het jonge stel dat aan het begin van hun werkcarrière al maximaal moet lenen om de woning te kunnen financieren. Er is binnen de samenleving grote weerstand tegen dit soort transacties.

Veel maatregelen om buy-to-let tegen te gaan
Inmiddels hebben de centrale overheid en de gemeenten tal van maatregelen genomen om buy-to-let te ontmoedigen of zelfs te verbieden. Een voorbeeld is de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4% voor aankoop van een woning die de koper niet zelf gaat bewonen. Ook is de wettelijke regeling “opkoopbescherming” per 1 januari 2022 in werking getreden. In bepaalde gebieden kunnen woningen hierdoor niet zomaar opgekocht worden voor verhuur zodat deze beschikbaar blijven voor mensen die daar zelf in willen gaan wonen. Ook gemeenten hebben beleid om buy-to-let te ontmoedigen, maar er is zijn grote verschillen.

Toekomst
De mogelijkheid om een woning te kopen voor verhuur zal steeds verder worden beperkt. Ook verwachten wij dat aan verhuurders steeds verdergaande eisen worden gesteld om de woning te verduurzamen ter bescherming van huurders tegen torenhoge energielasten.

Laat je uitgebreid adviseren
Mocht je overwegen in Nederland een woning te kopen om deze vervolgens buiten familieverband te verhuren dan is ons advies om je door meerdere deskundigen uitgebreid te laten adviseren. De verhalen op de verjaardagsfeestjes lijken aantrekkelijk, maar misschien zijn de beloften van hoge rendementen inmiddels al voor een deel achterhaald