Waarom lossen mensen hun hypotheek eerder af dan nodig is?

Veel mensen lossen vrijwillig een deel van hun hypotheekschuld eerder af dan met de bank is afgesproken. Waarom zij dat doen? De Autoriteit Financiële Markten, AFM, kan hier iets over vertellen.

De gebruikelijke situatie
Wanneer je tegenwoordig een hypotheek bij een bank afsluit, wordt bijna altijd de afspraak gemaakt dat je maandelijks een bedrag aan rente en aflossing aan de bank betaalt. Je lost dus elke maand een stukje van jouw schuld af. De hoogte van deze aflossing is dan zo berekend dat na 360 maanden (30 jaar) de schuld volledig is afgelost.

Veel mensen lossen extra af
De toezichthouder op de financiële markten, AFM, heeft onderzocht hoeveel mensen naast de maandelijkse verplichte aflossingen, extra aflossingen doen en waarom zij dit doen. Uit het onderzoek blijkt dat 38% van de hypotheekbezitters een of meerdere keren vrijwillig extra aflossingen hebben gedaan op hun hypotheek. De belangrijkste reden waarom deze hypotheekbezitters dit doen is om hun maandlasten te verlagen (70%) en omdat zij de rente van het geld dat zij op hun spaarrekening hebben staan, te laag vinden (34%).

Effect op maandlasten
Stel je hebt een hypotheek van €350.000,–. De rente die je met de bank hebt afgesproken staat voor 20 jaar vast op 3,25%. Per maand betaal je dan aan rente en aflossing €1.523,–.

Stel dat je vrijwillig €10.000,– aflost dan daalt daarmee het bedrag dat je maandelijks moet betalen naar €1.480,–.. Dat is “maar” €43,– per maand. Deze besparing komt echter elke maand terug en over de volle 20 jaar is dat €10.320,–. De €10.000 die je vrijwillig aflost doet jouw schuld dus met €10.000,– verminderen maar levert daarnaast in totaal ook nog eens €10.320,– lagere woonlasten op. Wel moet je er rekening mee houden dat je door deze vrijwillige aflossing iets minder hypotheekrenteaftrek hebt.

Voor- en nadelen
Vrijwillige aflossing heeft ook nadelen. Naast een iets lagere hypotheekrenteaftrek kan je bedragen die je vrijwillig hebt afgelost niet zomaar weer “terughalen” bij de bank wanneer je dat geld opeens toch weer nodig hebt. Het is dan ook verstandig om vrijwillige aflossingen alleen te doen wanneer je voldoende reserves hebt om onverwachte kosten te kunnen opvangen. Naast lagere maandlasten kan het interessant zijn om te onderzoeken of je recht hebt op een iets lagere hypotheekrente. Dat laatste hangt af van de afspraken die zijn gemaakt met de bank bij het aangaan van de hypotheek.

Wij zetten de voor- en nadelen voor jou graag op een rij
Overweeg je om vrijwillig een deel van jouw hypotheekschuld vervroegd af te lossen, neem dan contact met ons op. Wij zetten graag voor jou de voor- en nadelen op een rij. Uiteraard onderzoeken wij ook of je door een vervroegde aflossing in aanmerking komt voor een iets lagere rente op jouw hypotheekschuld.